En logotyp är mer än bara en bild – det är ert företags ansikte utåt

Jag hjälper er att designa en logga som fångar er vision och stärker ert varumärke. Mitt skapande sker i nära kommunikation med er för att designen verkligen ska spegla ert företag och möta era förväntningar.

Symbolik i loggor

Här är ett exempel på en logotyp med text och ikon/symbol ihopsatt som en enhet.

Företaget utför snickeriarbeten och trädfällning åt privatpersoner.

Kundens önskemål: ”En tydlig logga som innehåller symboler för företagets två verksamhetsgrenar. Den ska vara lätt att placera på arbetskläder, fordon, skyltar och offerter/fakturor.”

Jag tog fram flera olika förslag som vi tittade på. Valet föll slutligen på den här. Kunden gillade att den var enkel och tydlig i sitt uttryck. Granen symboliserar både ett träd och tänderna på ett sågblad, och husformen står för byggnadssnickeri.

Ingla Logga EcoEffekt

Färgval kan spela roll

Den här kunden hade en logga sedan tidigare. De var nöjda med färgerna men ville ha en renare logga utan så många detaljer.

Företaget utför energirenoveringar som byten av fönster, dörrar, isolering, fasader, tak och värmepumpar. Deras kunder gör på så sätt energibesparingar i sina hus.

När jag började spåna idéer såg jag direkt att färgen de hade i sin gamla logga gav helt fel signal om företaget. I dag har de flesta sett symbolen för energiklassning, där orange är den näst sämsta i skalan. Det självklara valet av färg för nya loggan var naturligtvis grön, och kunden höll med om det.

De gröna linjerna symboliserar både ett hus och en pil, som i positiv effekt för energibesparing.  

Att designa en logotyp

I min kreativa process för att ta fram en ny logotyp ingår alltid flera steg. Allt för att ta fram en logotyp som inte bara ser bra ut, utan som också fungerar i alla era marknadsföringskanaler. Förenklat kan processen listas i dessa punkter. 

  • Lyssnar på era eventuella önskemål och idéer.
  • Sätter mig in i vad ert företag gör och står för.
  • Gör en omvärldsanalys och kollar hur loggor vanligen ser ut i er bransch. Dels för att hitta vedertagna grepp och stilar för att loggan snabbt ska kommunicera sitt verksamhetsområde. Dels för att inte hamna för nära något annat företags logotyp.
  • Tar fram färgförslag. Har i åtanke att färger ska fungera mot ljusa såväl som mörka bakgrunder.
  • Skissar idéer och väger in i vilka olika sammanhang ni kommer att vilja använda er logga. Allt för att formen ska ta sig bra ut exempelvis på fordon, i sociala medier och på arbetskläder.
  • Skapar några olika förslag för er att titta på, för att hitta riktning på önskad form och stil.
  • Utifrån ert val tar jag sedan fram ytterligare finjusterade förslag som ni sedan får välja slutlig logga från.
  • När ni är nöjda med utformningen levererar jag loggan i flera olika filformat, så att ni alltid har det ni behöver för både webb och tryck.

Att ha en användbar logga

Det här exemplet visar hur jag ritat om en befintlig logotyp för att göra den lättare att använda i alla sammanhang.

Kunden ville behålla loggans igenkänning, färger och typsnitt men ville komma ifrån alla de pyttesmå delarna i symbolen.

Jag ritade om W:et i symbolen till en solid form och balanserade upp texten genom att justera bokstäverna något.

Kunden blev nöjd med resultatet. I stort sett samma logga som tidigare, men tydligare. Och betydligt lättare att använda vid exempelvis tryck/brodyr på arbetskläder och utskuren vinyl på fordon.

När två vill bli en

Kunden ville i det här fallet slå ihop sin företagslogga med sin varumärkeslogga, och låta varumärkesnamnet hamna på första plats.

Jag återanvände formspråket i den gamla loggan för linjen under varumärkesnamnet, där företagets namn står. I övrigt plockade jag bort ”.se” och justerade bokstäverna i loggan för bättre balans och luftighet.

De blå och röda färgerna hade tidigare använts i lite olika nyanser, vilket kunden ville undvika med den nya loggan. Jag fastställde exakta färgkoder för företaget att hålla sig till, så att loggan alltid ska vara sig lik, både på webb och i tryck. 

Från suddiga pixlar till skarpa konturer

Man kan ha en logotyp sedan många år tillbaka som är inarbetad och omtyckt, men som är skapad i ett pixelformat (exempelvis JPEG eller PNG). Vad händer då när man vill använda loggan i ett lite större format, kanske på en skylt eller banderoll? Loggan blir oskarp och riktigt osnygg.

Men det här går att lösa. Som i exemplet här, där jag har ritat av loggan i vektorformat. Vektorer går att förstora i all oändlighet utan att tappa skärpa. Nästan alla företag har förr eller senare behov av att ha sin logga i vektorformat. En vektoriserad logga går dessutom att animera.  

Illustrationer

Skräddarsydda illustrationer, ikoner och symboler kan lyfta ditt varumärke och göra dina budskap mer engagerande och lättillgängliga. 

Vektorisering

Om du har en gammal logotyp som är suddig eller illustrationer i dålig upplösning kan jag skapa en vektoriserad version som blir knivskarp i tryck.

Frilansande grafisk designer – bara när du behöver

När du anlitar mig som frilansande grafisk designer betalar du bara för mina tjänster just när du behöver dem. Du får hela kompetensen till en bråkdel av priset.

Flexibelt och effektivt!

Ingla Grafisk design och illustration

Finns i Västerås. Tar uppdrag över hela Sverige.

© 2025 Ingla i Sverige AB